Client design brief:

The client wanted to replace a small, dilapidated lean-to with a conservatory which would extend beyond the building line of the cottage. As well as being aesthetically pleasing and sympathetic to the old cottage, the conservatory was required to function as an artist’s studio capable of accommodating up to six pupils at any one time. This would include incorporating a sink unit, work surfaces and plenty of wall area for cupboard space.

The client also did not want the first floor window to be covered and had concerns about potential heat build up on this south facing site.

Due to the height restriction on the property wall caused by the window, the design of the conservatory roof utilised a 165mm valley gutter which enclosed the rear section of the conservatory. This in turn allowed for a double hipped, Georgian-style roof to be fitted with the added advantages of height and air circulation. It was glazed using 25mm, heatguard on opal polycarbonate, in order to keep out the heat as well as minimising glare.

Incorporating the flat-roofed extension wall to the left of the structure and mirroring it on the opposite side, provided the required wall space. The main structure utilised twenty opening sashes for maximum ventilation which also created an aesthetically pleasing overall uniformity. Extending the conservatory into the garden made sure there was adequate space within, whilst providing plenty of light and 180 degree views of the garden.

“ …this wonderful conservatory has not only provided a fantastic studio space for me and my pupils, but also somewhere to entertain friends on summer evenings and it is a place where I can sit, relax and be inspired by the seasonal changes in the garden.”S. Black, Denbighshire.